Het kraanwater in Daarle heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,90 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Daarle is 8,30 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Daarle telt 1.440 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Daarle ligt in de gemeente Hellendoorn. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De waarneming van een gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,90 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,90 Duitse graden in Daarle**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 4,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen beleeft onthard water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Daarle is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.