6,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in De Blesse. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.
De Blesse biedt plaats aan 835 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. De Blesse bevindt zich in de gemeente Weststellingwerf. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de douchekranen dulden.
Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,90 dH in De Blesse**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.
Iedereen ervaart kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Blesse is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.