9,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in De Falom. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in De Falom is 9,60 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
De Falom is een kleine woonplaats met 250 inwoners. De Falom ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 9,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,30 dH in De Falom**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.
Berekening voor 9,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Falom is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.