Het kraanwater in De Goorn kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.
De Goorn telt 3.055 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. De Goorn bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.
Sommige mensen kunnen waterhardheid van 10,36 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in De Goorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 10,36 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in oorden met hard water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Goorn is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 10,36 naar 0 dH terug te brengen.