6,10 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in De Klomp. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.
Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in De Klomp is 6,80 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
De Klomp is een kleine woonplaats met 465 inwonenden. De Klomp maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Ede.
De ervaring van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,10 dH "prima" vinden en het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,10 dH in De Klomp**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.
Becijfering voor 6,10 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.
Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Klomp is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.