Het kraanwater in De Moer kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,50 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
De Moer biedt plaats aan 535 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. De Moer maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Loon op Zand.
Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,50 dH misschien "OK" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in De Moer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Moer is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.