6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in De Weere minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in De Weere is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
De Weere biedt plaats aan 840 inwoners. Het is een kleine woonplaats. De Weere ligt in de gemeente Opmeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.
U kunt een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in De Weere**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Weere is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.