Het water in de Wijk heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in de Wijk is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.
de Wijk is een kleine woonplaats met 2.850 inwoners. de Wijk is onderdeel van de gemeente De Wolden. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.
De perceptie van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in de Wijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats de Wijk is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.