Het kraanwater in Deest heeft een waterhardheid van minimaal 7,30 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.
Deest is een kleine woonplaats met 1.765 inwoners. Deest bevindt zich in de gemeente Druten. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,30 dH "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douche dulden.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 7,30 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 Duitse graden in Deest**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,30 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Deest is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.