Het water in Deil heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Deil is 9,20 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Deil biedt plaats aan 2.130 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Deil is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.
Iemand kan een waterhardheid van 7,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,00 Duitse graden in Deil**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Deil is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.