4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Delfgauw. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Delfgauw is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Delfgauw is een erg kleine woonplaats met 9.260 inwonenden. Delfgauw maakt deel uit van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
U kunt hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Delfgauw**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Delfgauw is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.