Het kraanwater in Delfzijl kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 12,50 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Delfzijl telt 15.965 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Delfzijl ligt in de gemeente Delfzijl. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. Men kan zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de kranen accepteren.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 dH in Delfzijl**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Delfzijl is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.