De minimale waterhardheid van het drinkwater in Delwijnen ligt in de buurt van de 6,22 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,22 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,93 kilogram kalk.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Delwijnen is 6,90 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Delwijnen is een kleine woonplaats met 345 inwonenden. Delwijnen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zaltbommel.
De betekenis van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,22 Duitse graden "prima" vinden en het schrobben van de douche aanvaarden.
Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,22 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,22 Duitse graden in Delwijnen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 6,22 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,22 dH x 180m3 = 19,93 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Delwijnen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,22 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.