Het drinkwater in Den Andel heeft een waterhardheid van minimaal 12,50 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Den Andel is een kleine woonplaats met 505 inwonenden. Den Andel is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Winsum.
Men kan waterhardheid van 12,50 dH misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Den Andel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ondervindt onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Andel is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH terug te dringen.