6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Den Burg. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Den Burg is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.
Den Burg is een kleine woonplaats met 7.105 inwoners. Den Burg is onderdeel van de gemeente Texel. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.
Men kan een hardheid van 6,00 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Den Burg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Den Burg is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.