9,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Den Ham. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.
Den Ham is een kleine woonplaats met 280 inwonenden. Den Ham is onderdeel van de gemeente Zuidhorn. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de mineralen in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 Duitse graden in Den Ham**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 9,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Ham is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 9,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.