6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Didam. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.
Didam is een vrij kleine woonplaats met 16.620 inwoners. Didam hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Montferland.
Iemand kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Didam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Feit is dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Een ieder ondervindt kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Didam is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.