10,70 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Diepenheim. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke m3 water. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalk.
Diepenheim telt 2.640 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Diepenheim hoort bij de gemeente Hof van Twente. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.
De betekenis van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 10,70 Duitse graden "normaal" vinden en het ontkalken van de douche accepteren.
Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 10,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.
*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 10,70 dH in Diepenheim**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 10,70 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Diepenheim is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 10,70 naar 0 dH terug te brengen.