Het drinkwater in Dinxperlo heeft een waterhardheid van 8,70 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 8,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,87 kilogram kalk.
Dinxperlo biedt plaats aan 7.290 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Dinxperlo maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Aalten.
De waarneming van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 8,70 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douchekranen dulden.
Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 8,70 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 8,70 Duitse graden in Dinxperlo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.
Berekening voor 8,70 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,70 dH x 180m3 = 27,87 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dinxperlo is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 8,70 naar 0 dH te verminderen.