4,80 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Dodewaard. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.
Dodewaard is een erg kleine woonplaats met 4.470 inwonenden. Dodewaard bevindt zich in de gemeente Neder-Betuwe. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
De ervaring van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,80 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water van 4,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,80 Duitse graden in Dodewaard**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.
Becijfering voor 4,80 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.
Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dodewaard is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 4,80 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.