6,10 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Doesburg. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Doesburg telt 11.540 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Doesburg is onderdeel van de gemeente Doesburg. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan een waterhardheid van 6,10 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,10 dH in Doesburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,10 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.
Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Doesburg is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.