De waterhardheid van het water in Doetinchem is ongeveer 9,90 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 31,72 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Doetinchem telt 43.895 inwonenden. Dit is een tamelijk grote woonplaats. Doetinchem ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Doetinchem.
Mensen kunnen een hardheid van 9,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 9,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,90 dH in Doetinchem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.
Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Berekening voor 9,90 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,90 dH x 180m3 = 31,72 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Doetinchem is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 9,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.