9,00 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Doezum. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.
Doezum telt 1.145 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Doezum hoort bij de gemeente Grootegast. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douche voor lief nemen.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 9,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 9,00 Duitse graden in Doezum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 9,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Een ieder beleeft volledig onthard drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Doezum is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.