7,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Dreumel. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Dreumel is een kleine woonplaats met 3.360 inwoners. Dreumel ligt in de gemeente West Maas en Waal. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De ontvangst van een bepaalde hardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,50 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de kranen voor lief nemen.
Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,50 dH in Dreumel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dreumel is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.