De waterhardheid van het kraanwater in Driebergen-Rijsenburg is om en nabij de 5,80 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.
Driebergen-Rijsenburg is een betrekkelijk kleine woonplaats met 18.130 inwoners. Driebergen-Rijsenburg ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is erg subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,80 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.
Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 5,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,80 dH in Driebergen-Rijsenburg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 5,80 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalk.
Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Driebergen-Rijsenburg is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,80 naar 0 dH terug te dringen.