De waterhardheid van het kraanwater in Drieborg ligt rond 12,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Drieborg telt 455 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Drieborg is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de tegels accepteren.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 Duitse graden in Drieborg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Drieborg is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.