7,40 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Driel. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalk.
Driel biedt plaats aan 3.995 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Driel ligt in de gemeente Overbetuwe. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan een hardheid van 7,40 Duitse graden "prima" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,40 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,40 dH in Driel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,40 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Driel is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse graden terug te dringen.