9,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Driezum. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Driezum is 9,60 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.
Driezum is een kleine woonplaats met 945 inwonenden. Driezum is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.
De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 9,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 9,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 9,30 Duitse graden in Driezum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.
Calculatie voor 9,30 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen ervaart volledig onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Driezum is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.