De minimale waterhardheid van het drinkwater in Dwingeloo ligt rond de 7,20 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Dwingeloo is 7,60 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.
Dwingeloo telt 4.085 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Dwingeloo is onderdeel van de gemeente Westerveld. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.
De waarneming van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,20 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.
Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,20 dH in Dwingeloo**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 7,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dwingeloo is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.