4,90 dH. Zo hard is het kraanwater in Eck en Wiel minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Eck en Wiel is 11,50 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Eck en Wiel is een zeer kleine woonplaats met 1.655 inwonenden. Eck en Wiel is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.
U kunt hardheid van 4,90 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.
*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,90 Duitse graden in Eck en Wiel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 4,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eck en Wiel is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.