6,90 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Eefde. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.
Eefde is een kleine woonplaats met 4.335 inwonenden. Eefde hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Lochem.
Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,90 dH "acceptabel" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,90 dH in Eefde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.
Zacht drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Eefde is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,90 naar 0 dH te reduceren.