Het drinkwater in Eelde kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Eelde is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Eelde telt 6.630 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Eelde maakt deel uit van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Tynaarlo.
De waarneming van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Eelde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eelde is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.