Het leidingwater in Eemdijk kenmerkt zich door een waterhardheid van 5,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.
Eemdijk telt 860 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Eemdijk hoort bij de gemeente Bunschoten. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
Men kan een waterhardheid van 5,90 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Eemdijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.
Becijfering voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eemdijk is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.