12,50 dH. Dat is de hardheid van het water in Eemshaven. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Eemshaven bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.
U kunt hardheid van 12,50 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 dH in Eemshaven**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eemshaven is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.