De waterhardheid van het leidingwater in Eenrum is om en nabij de 12,50 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Eenrum is een kleine woonplaats met 1.505 inwonenden. Eenrum hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente De Marne.
Iemand kan een hardheid van 12,50 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat water van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Eenrum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Eenrum is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.