12,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Eenum. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Eenum biedt plaats aan 120 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Eenum is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Loppersum.
Mensen kunnen een waterhardheid van 12,50 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende conclusies op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 12,50 dH in Eenum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 12,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder beleeft volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eenum is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.