Het kraanwater in Eerbeek heeft een waterhardheid van 5,80 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkvormende deeltjes.
Eerbeek biedt plaats aan 10.145 inwonenden. Het is een relatief kleine woonplaats. Eerbeek bevindt zich in de gemeente Brummen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is merkbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,80 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 5,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,80 Duitse graden in Eerbeek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.
Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 5,80 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Eerbeek is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 5,80 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.