Waterhardheid Eindhoven (Eindhoven)

Zacht
0
5,66
dH
6,22
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Eindhoven is om en nabij de 5,66 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 5,66 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,13 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Eindhoven is 6,22 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Eindhoven maakt deel uit van de top 50 steden in Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats met 218.435 inwoners. Eindhoven is onderdeel van de gemeente Eindhoven. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Eindhoven

De betekenis van een gegeven waterhardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,66 dH "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 5,66 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Eindhoven objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 5,66 dH in Eindhoven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Eindhoven

Calculatie voor 5,66 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,66 dH x 180m3 = 18,13 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Eindhoven?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Eindhoven is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 5,66 naar 0 dH te reduceren.