7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Ell (Èl) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Ell (Èl) is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Ell biedt plaats aan 1.480 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Ell hoort bij de gemeente Leudal. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.
De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen aanvaarden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante conclusies op.
Je kunt de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Ell**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Iedereen ondervindt zacht kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ell is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.