3,80 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Ellecom minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 3,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,18 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Ellecom is 5,60 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Ellecom is een kleine woonplaats met 1.105 inwonenden. Ellecom ligt in de gemeente Rheden. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
De indruk van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 3,80 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 3,80 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 3,80 dH in Ellecom**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.
Becijfering voor 3,80 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 3,80 dH x 180m3 = 12,18 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ellecom is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 3,80 naar 0 dH te verminderen.