7,10 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Elsloo (Elslo). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Elsloo (Elslo) is 7,20 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Elsloo biedt plaats aan 605 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Elsloo is onderdeel van de gemeente Ooststellingwerf. Deze hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De beleving van een vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,10 dH "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Elsloo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Het is een feit dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 7,10 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Elsloo is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.