Waterhardheid Engwierum (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,50 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Engwierum (Ingwierrum). Dit komt neer op behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Engwierum is een kleine woonplaats met 580 inwonenden. Engwierum hoort bij de gemeente Dongeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Engwierum

De ervaring van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de badkamer dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Engwierum waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 9,50 dH in Engwierum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Engwierum

Rekensom voor 9,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Engwierum?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Engwierum is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 9,50 naar 0 dH terug te brengen.