5,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Enter. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.
Enter is een kleine woonplaats met 7.060 inwoners. Enter is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Wierden.
Iemand kan een hardheid van 5,90 dH misschien "OK" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,90 Duitse graden in Enter**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Enter is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.