12,50 dH. Zo hard is het water in Eppenhuizen. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Eppenhuizen telt 80 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Eppenhuizen is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Eemsmond.
De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 dH "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels dulden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water van 12,50 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Eppenhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eppenhuizen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.