6,89 Duitse graden. Zo hard is het water in Esch. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,89 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,08 kilogram kalk.
Esch is een kleine woonplaats met 2.225 inwonenden. Esch ligt in de gemeente Haaren. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De waarneming van een bepaalde waterhardheid is zeer persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,89 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,89 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.
*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,89 dH in Esch**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.
Het staat vast dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 6,89 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,89 dH x 180m3 = 22,08 kilogram kalkdeeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Esch is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,89 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.