De minimale hardheid van het water in Europoort Rotterdam ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Europoort Rotterdam is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Europoort Rotterdam maakt deel uit van de gemeente Rotterdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Europoort Rotterdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.
Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.
Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Europoort Rotterdam is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.