De waterhardheid van het water in Feanwâlden (Veenwouden) is ongeveer 9,50 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.
Feanwâlden is een kleine woonplaats met 3.585 inwonenden. Feanwâlden maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dantumadiel.
De betekenis van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,50 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 9,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 9,50 Duitse graden in Feanwâlden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Feanwâlden is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.