Waterhardheid Formerum (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Formerum is 7,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Formerum is 7,30 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Formerum is een kleine woonplaats met 230 inwonenden. Formerum bevindt zich in de gemeente Terschelling. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Formerum

Men kan hardheid van 7,00 dH wellicht "OK" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 7,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Formerum objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,00 Duitse graden in Formerum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Formerum

Calculatie voor 7,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Formerum?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Formerum is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.