Waterhardheid Foxhol (Hoogezand-Sappemeer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Foxhol is om en nabij de 12,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Foxhol is een erg kleine woonplaats met 1.015 inwonenden. Foxhol bevindt zich in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Foxhol

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Foxhol waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Foxhol**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Foxhol

Rekensom voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Foxhol?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Foxhol is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.