Het drinkwater in Frederiksoord kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 7,20 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Frederiksoord is 7,60 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Frederiksoord is een erg kleine woonplaats met 260 inwoners. Frederiksoord hoort bij de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.
U kunt een waterhardheid van 7,20 dH "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 7,20 Duitse graden in Frederiksoord**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,20 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Frederiksoord is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,20 naar 0 dH te reduceren.